2009.09.28. 04:31

 

¡Hola amigos!
 
Mivel most rengeteg szabadidő szakadt rám, és mert megvesztek értem, ezért úgy döntöttem miért ne írnék? Na jó, csak viccelek, mert amúgy is tervbe volt véve, hogy ma blogolok. Így aztán most konkrét témám is van: az iskola ismét. Itt ugyanis mindig történik valami. Valami szokatlan. Valami meglepő. Valami írnivaló.
 
Kezdjük akár az elején a dolognak. Megérkeznek a sárga buszok, a gyerekek leszállnak, beülnek a tantermekbe, és pár percen belül megkezdődik a tanítás. Ám de itt is akad olyan diák, aki egyszerűen képtelen odaérni időben. Ezt itt is késésnek hívják akárcsak otthon, de elég más a jutalma a későnek. Vagyis, hogy egész pontos legyek, nem történik semmi. Kinyitod az ajtót, bemész és leszülsz egyetlen szó nélkül. A tanár se kérdez semmit, sőőt: legutóbb az egyik lány elkésett valami családi dolog miatt, és elkezdte magyarázni, a tanárnő pedig leintette majd rendreutasította, hogy ne zavarja az órát felesleges beszéddel. Persze van olyan, amikor már rengetegszer elkéstél, akkor elküldenek az irodába csendespihenőre. Ennek viszont nem tudom mi a következménye, eddig még egyetlen diákot se láttam visszatérni, akit oda küldtek. Hihi.
 
Aztán. Ha már elkezdődött a tanítás, javában benne vagytok az anyagban (meg elég sűrűn az unalomban is) és rádtör az érzés, hogy pisilned kell, akkor fogod magad és szépen kisétálsz. Senki nem kérdezi meg, hogy mégis hova meg miért mész. Ez abból a szempontból jó, hogy nem kell kizökkenteni a tanárt egy ilyen édibédi kérdéssel, vagy nem kell szégyenkezve visszavonulni, ha mégsem engedett ki.
Egyébként az összes tanár nagyon kedves és nagyon jófej. Ezt talán a legjobban az jelképezi, hogy tegeződünk. Mindenki mindenkivel. Hát nem vicces? Otthon elég nehezen képzelném el, egyes tanárok esetében. Képzeljétek csak el: „Pista/Kati, dolgozatot akarsz íratni a trigonometrikus egyenletekből?!”
 
A suli amúgy nagyon jól felszerelt. A nagy dolgoktól egészen az apróságokig. Minden tanteremben minimum egy Apple számítógép van, ha nem több (igazából ez azért van, mert egész Észak-Amerika iskolarendszere MAC, így hát minden suli igazodik). Azt viszont nem tudom, hogy miért van mindenkinek iMac laptopja, iPodja, iPhoneja, meg i-nemtudommilye. (Talán Kalifornia miatt, ugye itt van az Apple szülőhazája.) De tényleg még annak is van, akiről nem is feltételeznéd, hogy megteheti. Pedig van nála.
Minden tanteremben kézfertőtlenítő, és papír zsebkendő, tudjátok az a dobozos kihúzhatós fajta. Itt senki nem hord magával papírzsebkendőt, nem divat. Ezért hát minden nyilvános helyen zsepis dobozok vannak.
 
Saját tankönyvük egyáltalán nincsen semmilyen tantárgyból, mindet a suli kölcsönzi nekünk. Minden egyes darabnak száma van, amit év elején a neved mellé írnak, és azt vissza kell adnod, mert számontartják. Mint ahogy azt is, hogy jelen vagy-e az órán. Ez pedig egy számítógépes rendszeren fut, be kell ikszelni a jelenlevők nevét, majd pedig a gép automatikusan elküldi az irodába, ahol egy titkárnő egyesíti az egészet személyenként. Hónap végén pedig a napközis tanárodnak adják oda a papírodat, hogy mikor és hányadik periódusban hiányoztál. Ha pedig betegség miatt nem vagy ott az órán, elég ha anyukád felhívja a sulit, hogy ezért nem vagy. Ez az igazolás.
A tankönyvek mellett rengeteg papírt kapunk a tanároktól, ezeken általában házifeladat van, vagy tananyag. Mind előre ki van lyukasztva három helyen, amit kötelességed lefűzni a saját iratgyűjtődben. (Csak ilyen háromkapcsosat lehet kapni a boltokban.)
A dolgozatokat átlagosan 10 perc alatt írjuk meg, és egymásét javítjuk ki. Rá kell írnod, hogy te javítottad. Ami helyes választ, azt csillaggal jelölöd, ami rossz azt pipával. Első alkalommal nem tudtam eldönteni a dolgozatomon, hogy mit rontottam meg mit nem. Amúgy dolgozatról jut eszembe, pénteken a politika teszten 4 pontot elértem! A 11ből!! Szabad gratulálni! :)
 
És utoljára még annyit, hogy itt megengedett a látványos alvás! Szeretek suliba járni. :) :) hehe.
 
Amúgy az itteni diákközösségek sokkal jobban összetartanak, mint otthon. Rendszeres gyűlések vannak, mindenki részt vesz és ötletel, klubok vannak, minden egyes diák komolyan veszi az összes programot. Két hét múlva egész héten keresztül minden nap valamilyen témába kell felöltözni. 4 csoport van: Freshman, Sophomore, Junior és Senior. Én már Senior vagyok, tehát végzős, és mi a telet, a fekete színt, és a supermario-t választottuk erre a hétre. A további napokon pedig az iskola színeiben kell pompázni: fekete és piros. Érdekes lesz.
Pénteken például ingyenes barbecue volt az iskola udvarán. És tippeljetek kik sütöttek és látták el a diákokat! Maga az igazgatónő kezdte a sort, ő krumplisalátát szedett minden tányérra. Aztán következett a gazdaságis nő, ő paradicsomot szeletelt, aztán a tesitanár sütötte a husikat, meg virsliket és így tovább. És hogy miért is volt ez a nagy örömünnep? Mert tavaly az iskola jól szerepelt valamilyen országos felmérésen, és a tanárok, élükön az igazgatónővel-akit szintén tegezünk, gratulálni akartak nekünk. Hát nem helyes gesztus?
 
További szép napot mindenkinek! Puszika.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lovelita-usa.blog.hu/api/trackback/id/tr921412013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerike 2009.09.29. 16:27:00

Szia Dórikám:)
Én is rájöttem,hogy működik itt ez a kommentálás:)
Nagyon örülök,hogy elolvashatom,miket élsz át.Szívesen lennék veled,de innen kicsi országunk kicsi városkájából mindig veled vagyok lélekben.Sokat gondolok rád, na vajon Dóri most mit csinálhat?!?!
Várom következő élményeidet!
Hiányzol barátnőm ~szeretlek~
Szeriike voltam:)♥

lovelita 2009.10.04. 07:23:08

Drága vagy Szerikém! Köszönöm ezt a kis kommentedet, örülök hogy te is lelkes olvasóm van és követed minden lépésemet, ha nem is itt mellettem, de legalább lélekben! És én is rengeteget vagyok veletek gondolatban, vágyok haza azért, hiába jó itt. :)
szeretlek!
puszika

Gre-an 2009.10.04. 21:39:23

Szia baby:)
Nem is rossz ez a suli:)) Lehet jobb, mint itthon volt a gimi:)
Sokat gondolunk Rád és mindig érdeklődünk Imitől is. Várjuk a köv. bejegyzést:)
Ja igen. Mindig kérdezted, hogy Grétus jár-e már. Jelentjük túl vagyunk az első 6 magunktól megtett lépésen:)Mérföldkő:)
Sok puszi: Grétús és szülei.
süti beállítások módosítása